John Boyne – De jongen in de gestreepte pyjama

John Boyne – De jongen in de gestreepte pyjama

De jongen in de gestreepte pyjama“. Wat een indrukwekkend boek…

Een tijdje geleden kreeg ik een bon van de loterij, ik had een prijs gewonnen! Tegenwoordig win ik wel vaker een artikel als prijs. Zo’n (relatief) goedkope prijs is vast een nieuwe manier om de deelnemers te laten zien dat de kans om te winnen best groot is. In ieder geval kon ik in dit geval kiezen uit een drietal boeken. Welke de andere titels waren, weet ik niet meer. Wel leken het me allemaal kinderboeken. En deze leek me dan het minst kinderlijk. Wat ben ik op het verkeerde been gezet zeg!

Het is inderdaad een kinderboek, maar de inhoud is zeker niet kinderachtig. Het verhaal is geschreven vanuit Bruno, een kind van 9. Hij groeit op in Berlijn, samen met zijn ouders en zusje van 12. De schrijver is er enorm goed in geslaagd om de gedachtewereld van een 9-jarige weer te geven. Als lezer krijg je voldoende informatie om je een beeld te vormen van zijn (kleine) beschermde wereld. Zo af en toe wordt er echter ook een hint gegeven naar een grotere wereld, een wereld van de grote mensen die niet zo mooi is.

In het verhaal gaat Bruno op reis, het hele gezin verhuist. Natuurlijk vindt hij dat niet leuk, hij verliest zijn bekende omgeving en zijn drie beste ‘vrienden voor altijd’. Nadat hij zich in eerste instantie verzet, begint hij er toch wat van te maken. Zijn vader geeft namelijk niet zo veel ruimte om te protesteren. Zoals met de titel en de kaft van het boek al gesuggereerd wordt, leert hij een andere jongen kennen. De jongen in de gestreepte pyjama. Hoe het verhaal verder afloopt moet je zelf maar lezen. Ik vond het zo indrukwekkend dat ik je die verrassing niet wil onthouden.

Wat ik je wel wil vertellen is dat ik het jammer vind dat dit boek oorspronkelijk in het Engels is uitgekomen. Ik zou namelijk iedere middelbare scholier willen aanraden om dit boek te lezen. En helaas kan het nu dus niet op je lijst voor de Nederlandse literatuur komen. Aan de andere kant, het is zo goed geschreven dat ik me goed voor kan stellen dat het ook in het Engels goed te lezen is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Get Adobe Flash player