Wat is normaal?

Wat is normaal?

Regelmatig krijg ik te horen dat iets ‘niet normaal’ is. Onlangs werd dit nog eens aangestipt door een interessante blog op HNWb met als titel “Wat is normaal werken?“. Andere voorbeelden die aangehaald worden:

  • De meerderheid van alle financiële instellingen heeft woekerpolissen verkocht. Dat is dus normaal?
  • De meerderheid van Nederland staat ’s ochtends in de file. Dat is dus normaal?

In mijn ogen is ‘normaal’ datgene wat de meerderheid doet of vindt.
En wat verandert met de groep waarvan je de meerderheid bepaalt. In bovenstaande voorbeelden dus de hele Nederlandse bevolking, alleen het werkende deel of alleen het deel wat enigszins bekend is met ICT.

Op Wikipedia staat deze interessante informatie over Norm. Volgens Van Dale is de definitie van “Normaal“:

nor·maal bn, bw volgens de regel; gewoon: hij is niet ~ niet goed bij zijn hoofd; ~ gesproken gewoonlijk

Dit is dus iets anders dan wat men meestal ‘voelt’ of bedoelt met de uitspraak dat iets normaal is. Meestal bedoelt men eigenlijk dat iets acceptabel is en dan ook nog vanuit het eigen referentiekader. Wat voor jou acceptabel is, vind ik misschien niet acceptabel. Vanwege mijn opvoeding, opleiding of ervaringen uit het verleden. Soms (of vaak?) verandert dat referentiekader en daarmee ook mijn mening over wat acceptabel is.

De eerder genoemde voorbeelden vind ik dus niet acceptabel! Maar helaas kan ik er nu niet veel aan veranderen…

Eén gedachte over “ Wat is normaal?

  1. Hallo Jan,

    Hartelijk dank voor de tip ‘Google Docs’. Ik ben de ‘onwetende ICT’ mw. van het word document op het HNWb.nl. Over de vraag wat is normaal? Twee van de velen vielen over het word document, en de overigen hebben het ‘gewoon’ ingevuld en mij zinvolle inhoudelijke informatie verstrekt om mijn onderzoek voor te zetten. Iedereen is hiervoor persoonlijk per mail bedankt. Het gaat erom dat ik met het word document mijn doel heb bereikt. Jij succes met je blogs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Get Adobe Flash player